Anasayfa   /   Sunucu  /  .NET Framework Nedir?

.NET Framework Nedir?

Eğer bilgisayarınıza sık bir şekilde yazılım yüklüyorsanız, pek çok yazılımın kurulumu esnasında beraberinde .NET Framework paketi de yüklemek istediğini fark etmiş olmanız olası. Pek çok kullanıcı, indirdiği yazılımla birlikte bu paketin neden yüklendiğini merak ediyor. Çünkü her program gibi bu program da sisteminizde bazı değişiklikler yapıyor ve dahası yer kaplıyor. Bunun nedenini merak edenler için bir .NET Framework rehberi hazırladık.

Konuya framwork’ün ne olduğunu açıklamakla başlayalım. Framework’ün içerisinde geliştirme arayüzleri (API) ve paylaşımlı kod kütüphaneleri bulunur. Programcılar, bu paketlerin içerisinden diledikleri kodları çağırabilirler. Bu kod kütüphanelerinden birinin ismi Framework Class Library’dir (FCL) ve .NET Framework de bu gruba dahildir. Bu kütüphanenin içindeki kodlar çok çeşitlidir ve çok çeşitli fonksiyonlar çalıştırabilirler. Bu sayede bu paketi kullanan programcılar ufak tefek işlemler için sıfırdan kod yazmak durumunda kalmazlar. Bu anlamda bu paketler için programcıların kolay ve hızlı bir şekilde iş yapmalarına imkan veren kütüphaneler oldukları söylenebilir.

.NET Framework’ü benzerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri, uygulamalar için bir çalışma alanı sunmasıdır. Bu çalışma alanı içinde uygulamalar çalışır. NET’in çalışma alanına Common Language Runtime (CLR) adı verilir. Benzer şekilde çalışma alanı sunan diğer geliştirme platformlarına Java, Ruby ve Rails gibi yazılım geliştirme platformları örnek olarak verilebilir.

Bir yazılımcı değilseniz, NET’in neden bilgisayarınızda bulunduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Aslında NET’in yazılımcılara sunduğu kolaylık, kullanıcılar için de geçerli diyebiliriz. Yani bu programın bilgisayarınızın sisteminde bulunması, bazı uygulamaları çalıştırabilmenizi sağlıyor. Windows 8 ile birlikte çıkan Net Framework 4.0, kendinden önce gelen sürümlerden epey farklı olarak geriye yönelik uyumluluk barındırmıyor. Eğer bir uygulama .NET Framework 4.0 ile yazıldıysa, çalıştırmak için de aynısı gerekiyor. Ancak endişeye mahal yok, çünkü bunu sizin düşünmeniz gerekmiyor. Windows hangi programın hangi NET yazılımı ile çalışacağını otomatik olarak belirliyor ve bu yazılımı sizin yerinize yüklüyor. Son kullanıcının bu adımla herhangi bir şekilde uğraşmasına da gerek kalmıyor.

.NET Framework Kullanmanın Faydaları

  • Bu program, NET tabanlı uygulamaları oluşturmak ve çalıştırmak için gerekli olan çalışma yeri ve çalışma zamanı platformunu sağlar.
  • Kullanım kolaylığı ve kodun yeniden kullanımı göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Birbiriyle etkileşime girebilen birçok programlama diline sahiptir.
  • NET kodlarını çağırırken programlama dilleri arasında hiçbir tür dönüştürme yapmak gerekmez.
  • Bellek sızıntıları minimuma indirilmiştir. Uzaktan servisler arasında da yüksek güvenlik önlemleri vardır.
  • XML formatı ile uyumludur.
  • Nesne yönelimlidir. Yinelenen senaryolara etkili bir şekilde cevap verebilmenizi sağlar. Uygulamalarınıza sadece erişmenizi değil, aynı zamanda onları kontrol edebilmenizi sağlar.
  • Zaman tasarrufu sağlar. Geliştirme maliyetlerini azaltır. Sıfırdan kod yazma gerekliliğini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Bir uygulamanın daha kısa bir sürede yazılabilmesini sağlar. Programcıların işini kolaylaştırır.
  • Sağlam ve kullanımı oldukça kolay olan bir önbellekleme sistemi vardır.
  • Sayfaları kolayca yazmanızı ve sürdürmenizi sağlar. Web sayfalarınızı daha güçlü ve esnek bir hale getirir.
  • Site yapılandırması, istemci kimlik doğrulaması, formların dağıtımı ve sunulması gibi yaygın görevler, .NET'te kolayca gerçekleştirilebilir.

Pek çok avantajı olan .NET Framework’ün elbette dezavantajları da mevcut. Bazı kullanıcılar, nesne ilişki desteğinin sınırlı olduğunu düşünmekte. Ayrıca bu Framework ile çalıştırılan yönetilen kodların, yerel koddan daha yavaş olduğu durumlar da söz konusu olabilir. Tüm uygulamaların bu platforma taşınması da programcılar için yüksek maliyetli bir hale gelebilir.

ETİKETLER: NET Framework API Windows XML

Mail Server Bilgilerimiz

  • Webmail: http://www.mailmatik.com
  • SMTP Server: mail.isimtescil.net (Port:587)
  • POP3 Server: mail.isimtescil.net (Port:110)

DNS Server Bilgilerimiz

  • tr.dnsenable.com - 93.89.230.241
  • eu.dnsenable.com - 185.111.235.37
  • us.dnsenable.com - 108.59.5.160