Feedburner Nedir?
FeedBurner, bir Rss okuyucu servisidir. Google tarafından satın alındıktan sonra kullanıcılara tamamen ücretsiz olarak sunulan bu servis, internet sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve blog sahipleri tarafından kullanılabilecek pek çok özelliği bünyesinde barındıran bir webmaster aracıdır. Feedburner’ın en yaygın kullanım amacı, sizin feed’inize abone olan kişilere, sitenizde yayınladığınız içerikleri otomatik olarak mail atmasıdır.
FeedBurner’a üye olduktan sonra aynı üyeliğe birkaç web sitesini kaydedebilirsiniz. Sistem artık Google tarafından satın alınmış olduğu için, kullanım için bir Google hesabınız olması gerekli. Gmail hesabı bilgilerinizi kullanabilirsiniz. Üyeliği yaptıktan sonra ilgili alana web sitenizi yazın ve kaydedin. Next’e tıkladıktan sonra karşınıza bir site uzantısı gelecek. Burada uzantıya /feed eklenmiş olması gerekli. Kurulumu tamamladıktan sonra ACTIVE butonuna tıklayarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanıma başladığınız anda itibaren kullanıcılarınız e-mail bültenlerinize abone olabilecekler.
Google FeedBurner Kullanmanın Yararları
- Ziyaretçilerinize nasıl bir hizmet vermek istediğinize bağlı olarak sitenize ana içerikler, yorumlar, kategoriler, etiketler ve yazar alanları ekleyebilirsiniz.
- Abonelerin ve istatistiklerin rakamları ile okuyucu kitlenizi tahmin edebilirsiniz. Başlangıçta ziyaretçilerinizin günlük görünümü olacaktır, bu durum kafanızı karıştırmasın. Bununla birlikte feed bağlantılarınızı kaç kişinin tıkladığını, hangi içeriklerin okunduğunu ve kaç aboneniz olduğunu görebileceksiniz.
- E-postalarınıza logonuzu ekleyerek daha eğlenceli içerikler oluşturabileceksiniz.
- İçeriklerinize sosyal medya ve yer işareti bağlantıları ekleyerek hikayelerinizi daha kolay paylaşılır hale getirebileceksiniz.
- Reklam ekleyerek Google Adsense kullanabilir ve içerikleriniz üzerinden para kazanmaya başlayabilirsiniz.
- Kullanımı oldukça basittir ve sitenizi yavaşlatmaz.
- Tarayıcı ve okuyucu dostudur. Kullanıcılarınız hangi tarayıcı kullanıyor olursa olsun, içeriklerinizi rahatlıkla okuyabilirler.
- Blogunuzun tanıtımını daha efektif bir şekilde yapabilirsiniz.
- Düzenli olarak hedef kitlenizle bağlantı kurarak görünürlüğünüzü ve güvenilirliğinizi artırabilirsiniz.
FeedBurner Kurulumu
Şimdi FeedBurner kurulumunu nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatalım.
- FeedBurner ana sayfasına gidin. Google hesabınızla giriş yapın. Ekrandaki kutucuğa blog adresinizi yazın. Next butonuna tıklayın.
- Blog siteniz için, karşınıza gelen listede Atom’u seçin. Next butonuna tıklayın.
- Başlık ve adres belirleyin. İster olduğu gibi bırakın, isterseniz yeni adres yazın. Başlık olarak blog adını ya da sloganını yazabilirsiniz. Adresi kısa tutmaya özen gösterin. Böylelikle daha kolay akılda kalır. Next butonuna basın ve kurulumu tamamlayın.
- Kurulum başarıyla tamamlandıysa karşınıza gelen sayfada feed adresinizi göreceksiniz. Kullanıcılarınız bu adresi kullanarak feed’lerinize abone olacaklar. Burada gerekli kontrollerinizi yaptıktan sonra tekrar next butonuna tıklayın.
- Karşınıza gelen sayfada istatistiklerinizin tutulması için ayarlar yapacaksınız. Burada istediğiniz seçenekleri işaretleyin ve yeniden Next butonuna tıklayın.
- Bu sayfada optimizasyon ayarlarınızı yapacaksınız. İstediğiniz servisleri seçin ve aktive edin.
- Bu adımda kullanıcılarınızın maillerinize abone olması, yazılarınızın arama motorlarına haber vermesi ve bazı istatistiklerinizin sayaçlarının açılması için gerekli olan ayarları gerçekleştireceksiniz. E-mail subscription, pingshot ve feedcount özellikle faydalı seçeneklerdir. Bu ayarı da yaptıktan sonra eklentinizi kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.
Birçok özelliği bünyesinde barındıran FeedBurner eklentisi, blog sayfanız için kullanmanız gereken farklı farklı araçların yerine getirdiği işlevleri tek başına sağlayarak zaman ve enerji tasarrufu sağlar. Tek bir eklenti kurulumu yapmak aynı zamanda web sitenizin yavaşlamasını da önler. Tüm bunlar, bu eklentiyi son zamanların en popüler sistemlerinden biri haline getirmiştir. Sizin de bir blog sayfanız varsa FeedBurner eklentisini kurmanızı ve denemenizi öneririz. Sadece otomatik mail gönderme özelliği bile sizi başlı başına bir yükten kurtaracaktır.
ETİKETLER:
FeedBurner
Rss
Google