Anasayfa   /    Domain  /   DNS Temizleme Nedir? Nasıl Yapılır?

DNS Temizleme Nedir? Nasıl Yapılır?

DNS Temizleme Nedir

İnternet servis sağlayıcıları, bilgisayarlara farklı DNS adresleri verir. Tüm web sitesi adreslerinin farklı DNS sunucuları vardır. Bir bilgisayar internete bağlanırken, internet servis sağlayıcısından aldığı DNS adresini hafızasında tutar ve tekrar tekrar talepte bulunmak durumunda kalmaz. Bazı durumlarda bu yüzden problem çıkabilir. Hafızadaki DNS sunucu adreslerinin geçerliliğini yitirmesi ya da web sitesinin DNS adresinin değişmesi erişim sorunları yaratabilir. Bazı web sitelerine erişim sağlamaya çalışırken problem yaşamamızın nedeni de budur. Böyle bir durumda, DNS temizleme yapmak gerekir. Bu işlemin uzun adı: DNS Önbelleği Temizleme işlemidir. Siz bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarınızın hafızası temizlenir ve yeni bir IP adresi olur.

DNS Temizleme Nasıl Yapılır?

  • Windows tuşu ve R tuşuna aynı anda basın.
  • Ekranda açılan kutucuğa cmd yazın.
  • Şu komutları sırasıyla yazın ve her komuttan sonra enter tuşuna basın: ipconfig /flushdns, ipconfig /release, ipconfig /renew, exit

Bu işlemden sonra temizlik tamamlanmış olacak. Ayrıca isteğe bağlı olarak DNS ayarlarınızı da değiştirebilirsiniz. İnternet servis sunucunuzun size sağladığı adres yerine farklı bir DNS sunucusu kullanarak sağlayabileceğiniz pek çok fayda var. Bu faydaların bazıları şu şekildedir:

Hız İyileşmeleri

Üçüncü parti sunucular, internet servis sunucunuzdan daha hızlı olabilir. Bu, garanti edilemese de olası bir durumdur. Coğrafi konumunuz ve sunucunun size ne kadar yakın olduğu hız faktörünü doğrudan etkiler. Eğer hız konusu sizin için çok önemliyse, DNS ayarlarınızı değiştirmenin fayda sağlayabileceğini bilmelisiniz. Bunun için öncelikle farklı adresler deneyerek hız testi yapmanız daha doğru olacaktır.

Her sunucunun ne kadar sürede cevap verdiğini test edin ve buna göre seçiminizi yapın. Google DNS ve OpenDNS gibi popüler üçüncü parti sağlayıcılar sizin için doğru seçim olabilir. Bu sağlayıcılar, en yeni teknolojileri uygulamaktadır.

Güvenlik İyileştirmeleri

Bu durum, hız iyileşmesi gibidir. İnternet servis sağlayıcınızın size veremediği güvenliği, üçüncü parti bir sunucu verebilir. İyi bir araştırma ile hangi sunucunun size daha güvenli bir internet deneyimi sağlayacağını öğrenebilirsiniz.

Ebeveyn Kontrolleri

Küçük çocuklarınız varsa ve interneti onlar için güvenli bir hale getirmek istiyorsanız bunu yapabileceğiniz çeşitli yollar mevcut. Web filtreleme yapmanın en kolay yolu ise OpenDNS kullanmak. Yönlendiricinizdeki sunucuları değişiklik yaparak belirli web sitesi kategorilerini engelleyebilir ya da ev ağınızdan bazı web sitelerine erişim sağlanmasına engel olabilirsiniz. Ayarları web sitelerinin türüne göre yapılandırabilirsiniz. Bu değişiklik, ev ağınızda kullandığınız tüm cihazlar için geçerli olur.

Akıllı telefonlar ya da akıllı cihazlar da bu engellemeye maruz kalır. Çocukların kullandığı elektronik aletlerin çokluğu ve çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, bu yöntem oldukça mantıklıdır.

Kimlik Avı Koruması

Üçüncü parti sunucular, kimlik avına karşı sizi korur. Örneğin OpenDNS, ağınızdaki tüm bilgisayarlara kimlik avı koruması sağlar. Google DNS, tamamen hızı amaçladığı için bünyesinde herhangi bir içerik filtreleme özelliği taşımaz.

Güvenlik

Google DNS ve OpenDNS gibi sunucular, internet servis sağlayıcınızın henüz kullanmadığı güvenlik önemleri sunarlar. Eğer güvenlik sizin için önemli bir kriterse, internet servis sağlayıcınızın sunduğunun dışında üçüncü parti bir sunucu ile çalışmayı düşünebilirsiniz.

Coğrafi Engellemelerden Kaçınmak

DNS adreslerinizi değiştirerek ya da üçüncü parti bir uygulama kullanarak coğrafi engellemelerden kaçınabilirsiniz. IP adresiniz ülkenizi gösterdiği için değiştirmeden ülkenizdeki engellenmiş sitelere erişim sağlayamazsınız. Ancak bu yöntem ile coğrafi engellemelerden kaçınabilir, internette IP adresi kısıtlamalarından etkilenmeden anonim olarak gezebilirsiniz.



ETİKETLER: DNS Temizleme DNS hızı OpenDNS Google DNS Kimlik Avı

Mail Server Bilgilerimiz

  • Webmail: http://www.mailmatik.com
  • SMTP Server: mail.isimtescil.net (Port:587)
  • POP3 Server: mail.isimtescil.net (Port:110)

DNS Server Bilgilerimiz

  • tr.dnsenable.com - 93.89.230.241
  • eu.dnsenable.com - 185.111.235.37
  • us.dnsenable.com - 108.59.5.160